Medisch

de gevolgen van de ziekte parkinson

Parkinsonfonds

Wat is de ziekte van Parkinson?

Kort gezegd is de ziekte van Parkinson een hersenaandoening, een kleine groep cellen in de hersenen sterft langzaam af, gevolg hiervan is dat de cellen geen dopamine meer aan kunnen maken. De stof dopamine is juist nodig om soepel te kunnen bewegen en om je bewegingen onder controle te kunnen houden. De oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog niet bekend, wel zijn er enkele mogelijke factoren die invloed hebben op het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Achteruitgang van de hersenen in de jaren kan van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte van Parkinson, evenals stoornissen in de eiwitstofwisseling en ook omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn zoals bijvoorbeeld contacten met giftige stoffen.

Parkinsonfonds

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Parkinson?

Pas wanneer 70% van de dopamine producerende cellen afgestorven is ontstaan symptomen van de ziekte van Parkinson. De symptomen die ontstaan zijn per persoon verschillen. Parkinson staat over het algemeen bekend als de ziekte met trillingen, ondanks dat dit een symptoom is heeft niet iedereen met de ziekte van Parkinson last van trillingen. Wat vaak op de voorgrond staat, zijn symptomen van algehele stijfheid in het lichaam. Zowel het bewegen gaat stijf als een stijf gezicht, ook wel maskergelaat genoemd. Door de stijfheid zijn enkele veel voorkomende symptomen: moeite met bewegen en lopen of een voorover gebogen houding, trillingen, reukverlies, moeite met slapen, kleiner handschrift, zachte stem of moeite met ontlasting.

Wat is de behandeling van de ziekte van Parkinson?

Omdat de oorzaak van de ziekte niet bekend is, kan de ziekte nog niet genezen worden. Wel is medicatie mogelijk in de vorm van dopamineagonisten om de symptomen te verminderen. Deze medicatie is vaak lastig in te stellen en kan ook bijwerkingen geven. Ook kunnen er verschillende therapie├źn gegeven worden om beter te kunnen gaan bewegen zoals bijvoorbeeld fysiotherapie. Het Parkinsonfonds doet veel onderzoek naar de oorzaken en nieuwe behandelmethoden voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ook zorgt het Parkinsonfonds ervoor dat zowel mensen met de ziekte van Parkinson als hun omgeving goede informatie krijgen over de ziekte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *